sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Mansikka-tuorejuustokakkua

Tein samantyylisen kakun kuin aiemmin - nyt eri pohjalla ja eri tuorejuustolla. Aiemmasta kirjoituksesta löytyy ohjeet.

Mansikka-tuorejuustokakku

Pohja:
Digestive-keksiä
Juoksevaa margariinia

Täyte:
Sulatettuja mansikoita pakasteesta (n. 3dl)
2 dl vispikermaa
0,6 dl sokeria
7 liivatelehteä
0,5 dl mansikkamehua
1 pkt Sunnuntai vanilja tuorejuuston tyyppistä kasvisrasvavalmistetta

Kokeilussa - hyydytetty lämminsavulohikakku

Tammikuussa häämessuilla pääsin maistamaan lämminsavulohihyydykekakkua ja se oli niin hyvää, että pitihän tuota nyt vihdoin alkaa testaamaan, että millaista itse saisi tehtyä. Ihan hyvää tästä tuli, mutta ei kuulemma voileipäkakkua kuitenkaan voittanut. ;-) Kirjoitan tuon ohjeen auki myöhemmin...

Lohihyydykekakku
Pohja:
5 palaa täysjyväruisleipää
n. 50 g juoksevaa margariinia
0,6 dl maitoa

Täyte:
250 g lämminsavulohta
½ pkt ruohosipulituorejuustoa
½ pkt maustamatonta tuorejuustoa
½ pkt kermaviiliä
1 pkt ranskankermaa
1 pkt kuohukermaa vaahdotettuna
1 tl sokeria
1/4 dl ruohosipulia
15 cm pätkä kurkkua
Ripaus mustaapippuria
7-8 liivatelehteä (en ole varma kumman verran laitoin, mutta 7 uskoisin riittävän)
0,5 dl maitoa

perjantai 23. huhtikuuta 2010

Herkuttelua - poroa pekoni-kantarelli-sipulipedillä ja valkosipuliperunoita

Taas vaihteeksi vähän herkuttelua porolla viikonlopun kunniaksi. :-) Tarkemmat reseptit kuvien kera luvassa pian!

Poron sisäfileetä pekoni-kantarelli-sipulipedillä

Poron sisäfileetä
Mustaapippuria
Pekonia
Kantarelleja
Sipuli

Ruskista poron sisäfileet pannulla voissa pikaisesti. Voitele vuoka ja laita fileet sinne. Jauha mustaapippuria pippurimyllystä fileiden päälle. Ruskista pekoniviipaleet pannulla ja laita ne porofileiden päälle. Lisää vuokaan myös kantarellit (tai muut sienet) ja lohkoiksi pilkottu sipuli. Tässä vaiheessa olisi järkevää laittaa lihalämpömittari porofileeseen.... mutta kun en sitä nyt onnistunut löytämään, niin täytyi edetä kokeilulla. En katsonut kelloa niin tarkkaan, että uskaltaisin aikaa heittää, mutta 200-asteisessa uunissa minulla vuoka oli ja n. 65-asteista liha olisi keskeltä valmiina ollut, jos siinä mittari olisi ollut. :-)

Valkosipuliperunat

Puikula-perunaa
Mustaapippuria
Valkosipulinkynsiä (määrä maun mukaan)
Ruokakermaa
Suolaa

Laita kuoritut ja viipaloidut perunat voideltuun vuokaan. Mausta mustapippurilla, suolalla ja puristetuilla valkosipulinkynsillä. Kaada päälle ruokakerma. Kypsennä 175-200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Poropedin ja perunoiden lisäksi tuli tehtyä salaattia ja Blå Bandin pussista kantarellikastike.

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Nakkikastiketta ja pastaa

Tänään oli jääkaappi tosi tyhjillään, eikä ruokaostoksille jaksanut, niin tällaista tuli tehtyä löytyneistä aineksista. :-)

Nakkikastiketta ja pastaa

1 pkt nakkia (10 kpl)
1 sipuli
1 suolakurkku
1 tomaatti
½ rkl vahvaa sinappia
½ rkl Worchestershire-kastiketta
Mustaapippuria
2 dl ruokakermaa

Penne-pastaa
Lihaliemikuutio

Ruskista paloitellut nakit ja pilkottu sipuli öljyssä. Lisää joukkoon pilkotut suolakurkku ja tomaatti. Mausta sinapilla, Worchestershire-kastikkeella ja pippurilla. Lisää lopuksi ruokakerma ja anna kiehahtaa.

Keitä pasta lihaliemessä, kunnes se on kypsää.

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Sunnuntain pastanlaittoa

Jäipä eilen kirjoittamatta pastanlaitostani, niin teen sen sitten nyt. Avomieheni äiti oli vasta heillä käydessämme tehnyt herkullista pastaa reseptillä, jollainen näytti myös kipparituorejuustopaketin kyljestä löytyvän (pastaa, pekonia, kipparituorejuustoa). Ostin tuollaisen tuorejuustopurkin kaupasta, ja ajattelin vähän muokata reseptiä, jotta sain jääkaapissa olleet kinkkusuikalepussin jämät ja pakasteessa olleet sipulikuutiopussin loput käytettyä.

Kinkku-pekonipasta

Pastaa (esim. penne)
1 pkt pekonikuutioita
1 dl kinkkusuikaleita
1 dl sipulikuutioita
Mustaapippuria

1 pkt Kippari-ruokakermaa(savujuusto)

Keitä pastat kattilassa. Samanaikaisesti ruskista pekonit pannulla. Kun pekonit ovat ruskistuneet, lisää joukkoon sipulikuutiot ja kinkkusuikaleet ja paista, kunnes sipulikuutiot ovat pehmenneet.

Kaada vesi pois kypsyneestä pastasta. Lisää joukkoon pekoni, kinkku ja sipuli. Sekoita ja mausta mustallapippurilla. Sekoita joukkoon vielä ruokakerma ja anna olla levyllä sen aikaa, että ruokakermakin on lämmennyt.

Parmesan-raaste olisi tuohon vielä mainio lisä, mutta tosi herkullistapa tuo kyllä jo ilmankin on. :-) Kuvaa ei tullut tällä kertaa otettua, kun oli niin kiire syömään... ;-)

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Etanoita valkosipulivoissa

Kokkailin tänään alkupalaksi tällaista: (Etanoita löytyy säilykkeenä sellaisinakin pakkauksina, että saa kotilot mukana, mutta en viitsinyt niitä ostaa, kun kuitenkin hukkaan menee ne kotilot, lähinnä koristeena ovat kuitenkin. Ja helpoin vaihtoehtohan tähän on ostaa pakastealtaasta valmis foliovuoassa oleva valkosipulietanapaketti - joskus tullut ostettua, ja hyvää on. :-))

Etanoita valkosipulivoissa

Säilyketölkillinen etanoita
Voita
2 valkosipulinkynttä
Persiljaa
Ruohosipulia

Voitele pieni vuoka. Sekoita voihin puristettu valkosipuli, persiljaa ja ruohosipulia. Laita etanat ja maustevoi vuokaan ja kuumetta uunissa (~175-200 astetta), kunnes voi kiehuu. Tarjoile alkupalaksi esim. valkosipulivoipatongin kera. (Tein yhtäaikaisesti uunissa pakastealtaan valkosipulivoipatonkia.)

Poron ulkofileetä pekonin ja vuohenjuuston kera & valkosipuliperunat

Poron ulkofileetä pekonin ja vuohenjuuston kera

240g(muistaakseni) Pirkka poron ulkofileetä(4 kpl)
4 siivua pekonia
4 viipaletta vuohenjuustoa
Mustaapippuria
Suolaa

Laita öljyä ja voita pannulle ja pannun ollessa kuuma ruskista poron ulkofileet pikaisesti. (Pekoneille olisi voinut tehdä saman.) Voitele vuoka. Kääri pekoni kunkin ulkofileen reunoille ja mausta mustallapippurilla (ja hieman suolaa, tosin pekoni on sen verran suolaista, että eipä tuota suolaa juurikaan tarvitse). Laita päälle vielä ohut viipale vuohenjuustoa. Sitten vaan yritetään saada lihalämpömittari osumaan suunnilleen keskelle jotain pihviä ja vuoka uuniin 200 asteeseen, kunnes pihvit ovat sisältä n. 65-asteisia (medium). Olisikohan 10-15 min mennyt.

Eristin samaan vuokaan vielä 4 valkosipulinkynttä, joiden päälle hieman (oliivi)öljyä ja hunajaa. Ehtivät ihan pehmetä tuossa ajassa, mutta tällaiset marinoidut valkosipulinkynnet ovat kyllä parhaimmillaan pitemmällä haudutuksella.

Ennen uunia: 

Valkosipuliperunat

Puikulaperunaa
1,5 dl pakastesipulikuutioita(eli 1-2 sipulia, täytyi tyytyä pakastealtaan tarjontaan, kun tuoreet eivät näyttäneet kovin hyviltä kaupassa)
2 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
2 dl ruokakermaa
Mustaapippuria
Suolaa
(Korppujauhoja)

Voitele vuoka. Kuori ja viipaloi perunat. Laita vuorotellen perunaa ja sipulikuutioita vuokaan kerroksittain. Avaa ruokakermapaketti saksilla päältä ja sekoita sekaan puristetut valkosipulinkynnet, mustaapippuria ja hieman suolaa. Päälle ripottelin hieman korppujauhoja ennen uuniin laittamista. Perunat valmistuvat n. 45-60 minuutissa 175-asteisessa uunissa.


Sipuli-punaviinikastike
Kastikkeista tulisi luonnollisesti tosi hyviä, kun itse viitsisi tehdä alusta asti, mutta tyydyin puolivalmiiseen vaihtoehtoon. Tein ruskea sipulikastike -pussin ohjeen mukaisesti kastikkeen, mutta lisäsin lopussa joukkoon vielä vähän punaviiniä.

Tässäpä vielä kuva kokonaisuudesta lautasella:

Sitruuna-suklaahyydyke jälkiruoaksi

Olen viettänyt vähän turhan pitkää blogihiljaisuutta, kun kiireiltä ei ole vain sitten tullut kirjoitettua tänne, vaikka eihän itse kirjoittaminen kauaa aikaa vie ja kokkailtua tulee joka tapauksessa. Jatkossa kirjoitan kyllä useammin! Ja viimeiseltä parilta kuukaudelta löytyy kyllä kuvia kameran muistikortilta, joten joistain niistä voisin tässä lähipäivinä kirjoitella.

Tänään ajattelin kokata tavallista paremmin - täytyyhän se juhlistaa sitä, että avomieheni sai tänään diplomityönsä täysin valmiiksi. :-) Ajattelin tehdä pitkästä aikaa oikein jälkiruokaakin, ja sen teen nyt päivällä valmiiksi jääkaappiin odottamaan iltaa (jos ei tunnu hyytyvän tarpeeksi nopeaa, niin täytynee käyttää pakastimessa jonkin aikaa...). Idean tähän jälkiruokaan sain tuossa kaupasta ajellessa, kun yritin miettiä, mitä kotoa löytyvistä aineksista saisi tehtyä, kun en asiaa ollut kaupassa ajatellut. Päädyin siis seuraavanlaiseen kokeiluun.

Sitruuna-suklaahyydyke
(kahdelle)

1 Fazer sitruunajogurtti -suklaapatukka
0,5-1 dl vispikermaa vispattuna
1 tl sokeria
1 Digestive-keksi
½ liivatelehti
Hieman sitruuna(tai muuta sopivaa) mehua

Leikkaa esim. vihannesveitsen avulla suklaapatukan suklaat irti sitruunatäytteestä hox: jääkaappikylmästä suklaasta irtoaa helpoiten). Sulata sitruunatäytteet esim. pienessä pakasterasiassa vesihauteessa.

Sulata suklaapatukan suklaat vesihauteessa. Kun suklaa on sulanut, sekoita se murennetun Digestive-keksin kanssa.

Vaahdota vispikerma ja lisää sulatetut sitruunatäytteet ja sokeri kermavaahdon sekaan. Liota liivatelehteä n. 5 min kylmässä vedessä, jonka jälkeen sekoita liivatelehti tilkkaan laimennettua sitruunamehua. Kun liivate on sulanut ja tasaisesti sekoitettuna mehuun, lisää seos kerma-sitruunatäyteseokseen.

Jaa suklaa-keksiseos kahden jälkiruokakulhon pohjalle ja levitä tasaisiksi "pohjakerroksiksi". Laita molempiin kulhoihin pohjakerroksen päälle kerma-sitruunatäyteseos. Laita kulhojen päälle kelmua ja siirrä ne jääkaappiin. Paras olisi antaa näiden olla jääkaapissa yön yli, niin seos ehtisi hyytyä kunnolla (ellei tähän ole aikaa, niin kannattaa käyttää hetken verran pakasteessa jähmettymässä).  Ennen tarjoilua ripotelin jälkiruoan päälle vielä hieman rouhittua suklaata.

Otin kuvan kesken syömisen, niin näkyy paremmin tuo rakenne. :)