sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kasvissosekeitto

Kasvissosekeitto on ehdoton suosikkini syömistäni kasvisruoista. Tässäpä resepti, jolla itse yleensä sitä teen. Reseptiä kannattaa toki aina vähän muokata jääkaapin sisällön mukaan. Eri makuja saa käyttämällä maustettuja ruokakermoja tai eri makuja tuorejuustoista tai sulatejuustoista sekä vaihtelemalla käytettäviä kasviksia ja mausteita.


4 perunaa
4 porkkanaa
1 kasvis/lihaliemikuutio
1 valkosipulinkynsi
mausteita: chiliä, mustapippuria, persiljaa, basilikaa
vettä sen verran, että perunat ja porkkanat peittyvät sillä kattilassa
2 dl ruokakermaa tai 1/3 pkt tuorejuustoa

Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Laita kasvispalat kattilaan ja laita niiden päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteet. Keitä, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja tuorejuusto soseutetun kasvisseoksen sekaan ja kiehauta vielä liedellä. Tarjoile esimerkiksi paistettujen yrttimaustettujen patonkien kera.

Mansikka-valkosuklaajuustokakku & mansikka-sitruunarahkakakku



... tai miksi näitä nyt nimittäisikään! Tein lauantaille kaverin tupareihin pari juustokakkua. Kinuskikissan  sivuilla käydessäni etsimässä ideoita ihastuin mansikka-vaniljakakun mansikkapäällystään ja ajattelin kokeilla vastaavaa. Kakkujen valkoisen täytekerroksen sen sijaan yritin enemmän itse ideoida. Oon ollut viime aikoina tykästynyt valkosuklaaseen, joten valkosuklaatäyte oli ehdottomasti toisen kakun juttu!  Toiseen kakkuun sen sijaan kokeilin mansikan ja sitruunan makujen yhdistelmään. Sitruunatäyte oli kyllä mukavan raikasta. Kakut on tehty n. 24-26cm halkaisijalla oleviin vuokiin.

Pohjan teon suhteen Kinuskikissan sivuilta löytyvä keksipohjan ohje oli tosi hyvä! En ole aiemmin hoksannut sulattaa rasvaa, ja sulattamisen ansiosta Domino-tyyppisistä kekseistä tehdyn pohjan se täyteosiokin sulaa kätevästi rasvan sekaan. Ja keksien murskaaminen käytti kyllä tosi kätevästi minigrip-pussin ja kaulimen avulla. :D

Valkosuklaakakkuun tein digestive-pohjan ja sitruunaiseen kakkuun tein pohjan tavallisista Domino-kekseistä.

Valkosuklaatäyte:
2,5 dl Flora-vispikermaa
1,25 dl Flora - vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk maitorahkaa
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
n. 160 g valkosuklaata
0,5 dl sokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl vettä

Vatkaa vispikermna vaahdoksi. Vatkaa eri kulhossa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään ja vatkaa sekaan maitorahka ja tuorejuusto. Pilko valkosuklaa paloiksi mikronkestävään kuppiin. Sulata suklaa pienellä teholla mikroaaltouunissa välillä sekoittaen ja kurkkien, milloin se on sulanutta. :) Anna suklaan jäähtyä vähän aikaa ennen kuin lisäät sen aiempaan seokseen. Sekoita siis sitten suklaa ja sokeri muuhun seokseen. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan, kunnes ne pehmenevät (noin 10 minuuuttia). Kuumenna 0,5 dl vettä kiehuvaksi. Puristele pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuuman veden joukkoon koko ajan sekoittaen. Jäähdytä liivatevesiseosta hetken aikaa välillä sekoittaen. Sitten sekoita se täyteseoksen joukkoon ja kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle.

Vaniljainen sitruunatäyte:
2,5 dl Flora vispikermaa
1,25 dl Flora - vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk sitruunarahkaa (maustettu rahka)
0,5 dl sokeria
7 liivatelehteä
0,5 dl vettä

Valmistus kuten aiemmassa täytteessä.

Ohjetta mansikkapäällystään kannattaa katsoa tuolta aiemmin laittamastani Kinuskikissan linkistä. :) Käytin mehuna päällystässä mansikka-Grandia.


Kesäkurpitsa-lihapullaveneet



Lihapullaveneet kahdelle hengelle:

1 kesäkurpitsa
Hieman juustoraastetta
12 pyöriteltyä lihapullaa lihapullataikinasta
1 sipuli

Lihapullia en ole koskaan ennen tehnyt paistetusta jauhelihasta, mutta tulipa sekin nyt testattua. Samaan tulokseen pääsisi myös raa'alla jauhelihalla, mutta kypsennysaika toki pitentyisi siinä varmasti vähän. Tein lihapullia 400g jauhelihapaketin verran, joten niitä tuli samalla enemmänkin kuin näihin "veneisiin" tarvi. Tämä ruoka olisi kätevä tehdä myös jonain aiempana päivänä ruokailusta ylijääneistä lihapullista.

Lihapullat:
1 dl rasvatonta maitoa
1 rkl tulista salsakastiketta
Ripaus valkopippurijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmuna
400 g kevyt-jauhelihaa
1 dl sipulikuutioita(pakaste)
Chili explosion -mausteseosta myllystä

Sekoita salsakastike, pippurijauhe ja korppujauhot rasvattomaan maitoon kulhossa. Anna turvota noin 10 minuutin ajan. Paista jauheliha ja mausta esim. chili explosion -mausteseoksella(ellet ole paistanut jauhelihaa jo aiemmin). Sekoita jauheliha, sipulikuutiot ja rikottu kananmuna korppujauhoseokseen. Muotoile vedellä kostutetuilla käsillä seoksesta lihapullia. Ota lihapullaveneisiin tarvittavat lihapullat sivuun ja etene niiden kanssa, kuten seuraavassa kappaleessa on kuvattu. Loput lihapullat voit paistaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes ne saavat hieman väriä.

Pese ja puolita kesäkurpitsa. Halkaise puolikkaat kahtia ja koverra niiden sisus pois. Leikatut päät voit muotoilla pyöreämmiksi veitsen avulla. Laita ripaus juustoraastetta tai kapea juustoviipale kunkin koverretun kesäkurpitsan palan sisään. Asettele kolme lihapullaa kuhunkin kesäkurpitsaveneeseen. Kuori ja viipaloi sipuli ja puolita sipulirenkaat. Laita uloimmat sipulirenkaan puolikkaat lihapullien väliin(ks. kuva alla). Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Tarjoile esimerkiksi riisin ja kermakastikkeen kera. Annokset voi koristella esim. rucolalla tai yrteillä.

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Tomaattinen kanapastaa


3 maustamatonta broilerin fileetä
2 pientä sipulia
2 tomaattia
½ paprika
1 suolakurkku
1/4 dl vehnäjauhoja
1 tlk valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
2,5 dl kevytruokakermaa
1 tl chilimaustetta
1 tl basilikaa
2 tl persiljaa
1 tl mustapippuria

Paloittele broilerinfileet pienemmiksi paloiksi. Fileiden tilalta tähän käyvät toki myös valmiit suikaleet, mutta olen viime aikoina ostanut yleensä lähinnä Pirkan tai Rainbow:n fileitä, koska ne ovat mielestäni parempaa lihaa kuin suikaleet, eikä kilohinnassa monesti niin hirveästi ole eroa. 

Ruskista joka tapauksessa broilerinpalat kohtalaisella lämmöllä. Lisää kypsien palojen joukkoon paloitellut sipulit, tomaatit, paprika ja suolakurkku ja sekoita. Ripottele vehnäjauhot seoksen päälle ja sekoita. Sekoita tomaattimurska ja ruokakerma muiden ainesten joukkoon. Mausta mielesi mukaan, yllä esimerkki. Tähän sopisi hyvin myös tuoreet yrtit. Anna kiehahtaa kohtalaisella lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes seos paksuuntuu hieman. 

Hauduta pienemmällä lämmöllä noin 10-15 minuutin ajan. Tarjoile tomaattinen kanakastike esim. penne-pastan kera.

lauantai 23. lokakuuta 2010

Uuniomenat

Tein tänään jälkiruoaksi uuniomenoita. Omenat valmistuivat uunissa sopivasti sillä välin, kun syötiin alku- ja pääruoat.


Omenoita (1 per hlö)
Kanelia
Hunajaa
0,5 dl vettä
Vanhan ajan vaniljakastiketta pussista (kastikeainekset + 4 dl maitoa)

Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Laita omenat voidellun vuoan pohjalle. Ripottele niiden päälle kanelia ja valuta hieman hunajaa. Kaada vuoan pohjalle 0,5 dl vettä. Kypsennä omenoita 225-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Paahtopaisti ja hunajaiset halloumi-uunijuurekset

Huomasin pari päivää sitten paikallislehdessä lähellä olevan kaupan mainoksen, jossa oli naudan paahtopaisti tarjouksessa. Niinpä kävin eilen hakemassa lihatiskistä palan paistia. Koska tein illalliselle myös alkupalaa, päätin olla tekemättä minkäänlaisia perunoita pääruoan lisukkeeksi uunijuureksia, joihin innostuin laittamaan seuraksi halloumia, johon olen ollut viime aikoina aivan ihastunut. Paahtopaistin ja juuresvuoan kanssa tarjoilin Blå Bandin pussista tehtyä yrttikastiketta.


Paahtopaisti

Naudan paahtopaisti
Mustapippuria
Suolaa

Paahtopaistia en ole aikoihin tehnyt, joten piti tarkastaa kypsennyslämpötila ja valmiin ruoan lihalämpömittarin lukema Kotiruoka-keittokirjasta, jota käytin samalla ohjenuorana tämän ruoan teossa. Ensiksi ruskista paisti rasvassa pannulla pikaisesti joka puolelta. Sitten voitele vuoka, johon laitat paistin ja työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita paahtopaista kypsymään 125-asteisen uunin keskitasolle. Paisti on valmis, kun se on keskeltä 55-60 asteen lämpöinen. Ota se tällöin uunista pöydälle ja peitä foliolla. Anna jäähtyä hiljakseen sillä välin, kun valmistat muut osat ruoasta. Leikkaa sitten jäähtynyt paahtopaisti ohuiksi siivuiksi tarjoilua varten.

Hunajaiset halloumi-uunijuurekset

Porkkanoita
Pala lanttua
Palsternakka
Punasipuli
2 pientä tavallista sipulia
(Valkosipulinkynsiä)
½ pkt halloumia
Mustapippuria
Persiljaa
Hunajaa
Rypsiöljyä

Pese, kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Halutessasi voit laittaa myös valkosipulia joko kokonaisina kynsinä (ne pehmenevät uunissa ja maku tasoittuu mukavan pehmeäksi) tai muiden ainesten sekaan puristettuna. Paloittele myös halloumi. Laita ainekset voideltuun vuokaan ja ripottele päälle mausteet. Valuta ainesten päälle hunajaa. Kaada päälle myös hieman öljyä. Kypsennä 175-200-asteisessa uunissa noin tunnin verran. Vuokaa kannattaa seurata kypsennyksen aikana ja juureksia valella esim. silikonisudin avulla vuoan pohjalla olevalla nesteellä, etteivät juurekset kuivu liikaa. Juuresten kypsyys on varmasti kätevintä testata haarukalla.

Herkkusienikeitto

Aiemmista blogikirjoituksistani löytyy juustoisemman herkkusienikeiton ohje. Tämän päiväinen illallsen alkupalaksi tekemäni sienikeitto päätyi samankaltaisuudestaan huolimatta nyt kuitenkin omaksi kirjoituksekseen, koska tähän en pienen tuorejuustomäärän lisäksi muuta juustoa tms. laittanut. Todella hyvä ja täyteläisen makuinen tästäkin keitosta tuli vähemmästä juuston määrästä huolimatta.


½ pkt herkkusieniä
2 pientä sipulia
½ dl vehnäjauhoja
1 tl mustapippuria
1 tl persiljaa
1 tl basilikaa
3 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
50 g ruohosipulimaustettua tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa

Pese ja viipaloi herkkusienet. Kuori sipulit ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuullota sieniä ja sipulia kattilassa pienessä määrässä rasvaa viitisen minuutin ajan. Sekoita vehnäjauhot näiden sekaan. Voit lisätä myös mausteet tässä vaiheessa. Lisää vesi ja sekoita. Lisää kasvisliemikuutio ja tuorejuusto. Keitä keittoa "kokoon" paksummaksi seokseksi välillä sekoittaen. Lisää ruokakermakin sekaan ja jatka keittämistä ja välillä sekoittamista, kunnes keitto on mieleesi sopivan paksuista. 


perjantai 22. lokakuuta 2010

Sushia itse tehtynä

Sushi-riisiä
Suolaa, sokeria(, riisiviinietikkaa!)
Sushi nori -merilevälevyjä
Wasabi-tahnaa
Japanilaista soijaa
Graavisuolattua lohta
Kurkkua
Paprikaa

Sushi-riisin keittämiseen ohjeet löytyvät paketista. Varsinaisen sushi-riisin tilalta tähän ruokaan ilmeisesti kävisi myös tavallinen puuroriisi. Sushi-riisin maustamiseen olisi hyvä olla riisiviinietikkaa, mutta sitä ei nyt valitettavasti löytynyt paikkakunnalta, jolla olen. Siksi maustoin riisin vain vähällä suolaa ja sokeria. Riisin jäähdyttyä voikin alkaa valmistaa itse sushia. Sushi-riisi on tosi tarttuvaista, joten käsien kostuttaminen vedellä vähän väliä on todellakin tarpeen! Pyörittelin ensiksi riisistä soikean muotoisia pyörylöitä, joiden päälle laitoin lohiviipaleet, joiden takapuolelle sivelin aavistuksen verran wasabi-tahnaa. Jos on arempi voimakkaiden makujen suhteen, niin suosittelen jättämään tuon tahnan noista pois. Joka tapauksessa sitä voi laittaa tarjoiluun lautasen reunalle, niin voi dippailla sushi-juttuja siinä halunsa mukaan. Se on todellakin voimakkaan makuista. Sitten nori(=merilevä)levyjen päälle levitin reilun puolen senttimetrin paksuisesti sushi-riisiä, ja keskelle norilevyä pitkittäissuunnassa kurkkua/paprikaa/muuta haluamaasi vihannesta ja lohta/muuta kalaa. Nämä rullataan kääröksi ja paloitellaan terävällä kostutetulla veitsellä. Hyvät perusohjeet näihin löytyvät myös sushi-riisin ja nori-levyjen paketeista! :) Wasabi-tahna näyttää säilyvän jääkaapissa noin kuukauden verran, joten täytyypä lähiaikoina testailla erilaisia versioita sushista. Valmiit sushit kannattaa laittaa odottamaan syömistä jääkaappiin, kunnes ne tarjoillaan wasabi-tahnan ja japanilaisen soijan kanssa.

Punaviini-jauhelihakastike & spagettia

400 g jauhelihaa
2 pientä sipulia
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
2-3 rkl vehnäjauhoja
390g chilimaustettua tomaattimurskaa
0,5 dl punaviiniä(myös alkoholiton käy, joka tapauksessa alkoholin keitetään pois)
1 dl vettä & 1/3 prk maustamatonta tuorejuustoa tai 1,5 dl ruokakermaa
½ pussia keittojuureskuutioita(pakaste)

Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit jauhelihan sekaan ja kypsennä, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneitä. Lisää mausteita makusi mukaan, yllä esimerkki. Sekoita vehnäjauhot muiden ainesten sekaan. Lisää loput ainekset ja sekoita. Keitä seosta kohtalaisella lämmöllä viitisen minuuttia ja hauduta tämän jälkeen 15-20 minuutin ajan vähän pienemmällä lämmöllä. Tällä välin voit keittää kastikkeen seuraksi esim. spagettia tai fettucinea.

lauantai 16. lokakuuta 2010

Mustikka-valkosuklaa-juustokakku

Tänään kävi vieraita, joten innostuin eilen ottamaan mustikoita pakasteesta sulamaan ja tekemään juustokakkukokeilun, joka oli kyllä onnistunut. Kakusta tuli mielestäni sopiva makeusasteeltaan ja mustikka ja valkosuklaa ovat kyllä hyvä yhdistelmä! Tästä yhdistelmästä tulisi varmasti tosi hyviä muffinssejakin.


Ohje on 15cm halkaisijalla olevaan lasten irtopohjavuokaan. Ostin sellaisen kakkujen testailua varten. Normaalikokoiseen irtopohjavuokaan kestää varmasti laittaa kolminkertainen annos. Tuossa lasten vuoassa kun on normaalia matalammat reunat.

Pohja:
5 digestive-keksiä
0,5 dl Juoksevaa margariinia
Valkosuklaa-täyte:
1 dl vispikermaa
1/3 prk rahkaa
1/3 prk maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 riviä valkosuklaata levystä (noin 10 palaa)
2 liivatelehteä
0,5 dl vettä
Mustikkapäällys
2 dl mustikoita
1 liivatelehti
(Päälle raastettua valkosuklaata)

Murskaa keksit. Sekoita keksimuru ja juokseva margariini keskenään. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuruseos vuoratun vuoan pohjalle.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata valkosuklaa mikrossa pienellä lämmöllä välillä sekoittaen. Sekoita sulanut suklaa muuhun seokseen. Liota liivatelehtiä noin 10 minuutin ajan kylmässä vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan veteen. Kaada seos kerma-rahka-tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada seos vuokaan keksimurupohjan päälle. Anna jähmettyä ainakin parin tunnin ajan tai esimerkiksi yön yli.

Soseuta mustikat tehosekoittimella. Liota liivatelehti kylmässä vedessä. Kuumenna osa mustikkasurvoksesta kupissa mikrossa. Kun liivatelehti on pehmennyt, puristele siitä ylimääräinen vesi pois ja sekoita se kuumennettuun mustikkasurvokseen. Sekoita tämä muun mustikkasurvoksen sekaan. Kaada vuokaan valkosuklaa-täytteen päälle. Päälle voit vielä ripotella halutessasi raastettua valkosuklaata. Jähmetä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai ajan puutteessa päällyskerroksen saa jähmettymään nopeasti myös pakasteessa.

Juustoiset kermaperunat ja jauheliha-paprikamureke

Mikäs olisikaan kivempi perunavaihtoehto juustoisen ruoan ystäville lauantai-iltana kuin monen juuston kermaperunat! Kermaperunoihin mukaan pääsi aurajuustoa ja 3 juuston ruokakerma toi perunoihin goudan, emmentalin ja cheddarin makua. Lisäksi päälle ripottelin vielä juustoraastetta. Juustoisten perunoiden kaveriksi tein samalla uunissa jauhelihamureketta.



Juustoiset kermaperunat

Perunoita
Sinihomejuustoa
Mustapippuria
3 juuston ruokakermaa (Valio)
Juustoraastetta

Kuori sopiva määrä perunoita ja viipaloi ne. Voitele vuoka ja lado sinne perunoita ja ripottele hieman sinihomejuustoa perunakerrosten väliin. Sekoita mausteet ruokakerman sekaan ja kaada vuokaan perunoiden päälle siten, että perunakerrokset melkein peittyvät siitä, etteivät perunat pääse kuivumaan uunissa. Ripottele vielä päälle hieman juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä ja päällä oleva juusto on saanut sopivasti väriä. (Huom: ao. murekkeen voit tehdä samanaikaisesti uunissa, kun huomioit, että teet ruoat vuokiin, jotka mahtuvat yhtä aikaa uuniin.)

Jauheliha-paprikamureke
2 dl nestettä (maitoa tai vettä, esim. kermaviilikin käy)
½ dl korppujauhoja
Mustapippuria
1 rkl tulista salsakastiketta
½ paprika
2 kananmunaa
400g jauhelihaa

Mittaa neste astiaan ja sekoita siihen korppujauhot ja mausteet. Anna turvota noin 10-15 minuutin ajan. Sekoita joukkoon kaksi kananmunaa ja jauheliha. Levitä seos tasaisesti voideltuun vuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa. Murekkeen kypsennysaika riippuu sen paksuudesta. Tein tällä kertaa murekkeen suht pieneen vuokaan, joten sitä tuli noin 4-5 cm paksuinen kerros, joten kypsennykseen meni suunnilleen sama aika kuin perunoihin meni.

Kastikkeeksi ruoalle tein Blå Bandin tumma sipulikastike -pussin kastikkeen, jonka joukkoon sekoitin hieman punaviiniä ja keitin pari minuuttia lisää.

perjantai 15. lokakuuta 2010

Tomaattista makkarakastiketta ja pastaa

400g lenkkimakkaraa
1 sipuli
10cm pätkä kesäkurpitsaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
1 dl vettä
2-3 rkl tulista salsakastiketta
1 dl paseerattua tomaattia(säilyke)
Mustapippuria
(Persiljaa)

Kuori ja paloittele lenkkimakkarat ja sipuli. Ruskista ne vähässä rasvassa pannulla. Lisää joukkoon paloittelemasi kesäkurpitsa. Sekoita joukkon vehnäjauhot. Lisää ruokakerma ja vesi, ja sekoita. Lisää loputkin ainekset ja keitä hetken verran. Hauduta pienemmällä lämmöllä viitisen minuutin ajan ja tarjoile valmis ruoka esim. keittämäsi penne-pastan kanssa. Annokset voi koristella persiljalla.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Mozzarella-salaattia ja kermaviilidippi salsakastikkeesta

Meillä syötiin eilen illemmasta hornetteja(tulisesti maustettuja kanansiipiä siis) uunissa kypsennettyinä. Niille tein kaveriksi mozzarella-salaatin ja kermaviilidipin kastikkeeksi.

Mozzarella-salaatti kahdelle
Jääsalaattia
Hieman kurkkua
2 tomaattia
1 sipuli (halutessasi kuullota kattilassa/pannulla pienellä lämmöllä öljyssä, valuta tämän jälkeen esim. siivilässä ylimääräinen öljy pois)
1 "pallo" mozzarella-juustoa


Kermaviilidippi salsakastikkeesta
1 tlk kermaviiliä
1 rkl tulista salsakastiketta
1 tl sipulijauhetta
½ tl valkopippuria
1 tl sokeria
½ tl paprikajauhetta

Sekoita muut ainekset kermaviilin sekaan ja laita maustumaan jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Tonnikalasalaatti

Sunnuntaipäivän pikalounaaksi halusin tehdä jotain kevyttä, koska tästä suht pian täytyy lähteä vielä lenkille koirien kanssa. Niinpä päädyin tekemään tonnikalasalaatin kotoa löytyvistä aineksista.


1 tlk tonnikalaa paloina öljyssä
1 pussi jääsalaattia
½ kurkku
2 tomaattia
1/3 pkt salaattijuustokuutioita
2 dl raejuustoa

Salaatinkastike(jonka kaadoin salaatin sekaan):
1 rkl valkosipulimaustetua valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vettä
1 tl sokeria
Mustapippuria myllystä

Sekoita salaatin ainekset pilkottuina keskenään. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Salaatinkastikkeeseen olisi voinut lisätä vielä enemmän jotain makua, mutta kun nuo kastikkeet eivät mulle ole vielä kovin tuttuja juttuja, niin etenin vähän varovaisemmin. :) Yleensä tykkään syödä salaatit ihan ilman kastiketta, mutta voishan sitä välillä tosiaan kokeilla tehdä kastikettakin. Onko kellään jotain hyviä kastikesuosituksia, jotka olis mielellään kevyitäkin? :)

lauantai 9. lokakuuta 2010

Irish coffee


Tämä ei nyt varsinaisesti kokkausta ole, mutta jälkiruoka se tämäkin ja herkullinen sellainen ainakin näin makeanhimoisen kahvinjuojan mielestä. Harmi, kun espressokahvi oli päässyt loppumaan, niin ei päässyt tekemään tätä siitä.

2 tl fariinisokeria
15 cl vahvaa kahvia
4 cl irlantilaista viskiä
vaahdotettua kuohukermaa
kaakaojauhetta

Laita fariinisokerit kupin pohjalle. Kaada päälle keitetty kahvi koko ajan sekoittaen. Lisää viski ja sekoita. Lisää päällimmäiseksi vielä vaahdotettua kuohukermaa ja ripottele hieman kaakaojauhetta sen päälle.

Sorsaa kermakastikkeessa (telkkä ja tukkasotka) - lisukkeina perunalohkot ja porkkana-sipulihöystö uunissa

Tämän vuoden sorsastuskaudella on tullut sen verran enemmän saalista kuin aiemmin, että nyt vihdoin pääsee testailemaan enemmän eri kokkailuja sorsasta. Tänään ajattelin mennä suht perinteisellä linjalla ja tehdä sorsaa kermakastikkeessa. Tosin sorsakastikkeeseen lorahti mukaan myös konjakkia, joka ei ehkä kaikkein perinteisimpiin aineksiin kuulu. Täytyy myöntää, että tykkäsin tästä ruoasta kovasti ja miehellekin maistui. :)

Ennen ruoanvalmistusta kurkin erilaisia sorsaohjeista netistä. En kuitenkaan ole sellainen ihminen, että osaisin tehdä mitään suoraa minkään ohjeen mukaan, vaan kurkin ohjeista lähinnä ideoita aineksista, jotka mihinkin ruokalajiin voisivat sopia ja sävellän sitten jotain omasta päästäni. ;)

Perunoiksi halusin kokeilla jotain vähän erilaista kuin yleensä olen tehnyt. Mitään ruokakermassa uunissa kypsytettävää en viitsinyt tehdä, kun sorsa kuitenkin "ui" kastikkeessa. Päätinpä siten pestä perunat ja leikata neljään osaan lohkoiksi vuokaan ja maustaa ne ruokaan sopivasti. Lisukkeeksi tein vielä porkkana-sipulihöystöä. Tästä ohjeesta riitti sopivasti syötävää kahdelle hengelle.

Sorsaa kermakastikkeessa

2 sorsaa (käytin ruokaan yhden telkän ja yhden tukkasotkan)
1 litra maitoa

Ota nyljetyt sorsat sulamaan pakasteesta kaksi päivää ennen ruoanlaittoa. Ota sorsat pusseistaan (tai missä ovatkaan) pois vuorokautta ennen ruoanlaittoa, laita ne kattilaan ja kaada sorsien päälle maitoa. Laita kattilaan kansi päälle ja anna olla noin vuorokauden verran jääkaapissa.

Ota sorsat pois jääkaapista tunti-pari ennen ruoanlaittoa. Ota ne pois maidosta ja huuhdo nopeasti kylmässä vedessä. Laita ritilälle odottamaan ruoanlaittoa ylimääräisen nesteen valuessa pois.

Voita
Mustapippuria, suolaa, laakerinlehti
Vettä

Ruskista sorsien pinta voissa padassa.


Laita sorsien pintaan mustapippuria ja suolaa. Laita pataan vettä siten, että se ulottuu vajaaseen puoliväliin sorsia. Lisää laakerinlehti veden joukkoon.


Keitä sorsia vedessä padan kannen alla, kunnes liha irtoaa luista. Ota sorsat pois vedestä tämän jälkeen ja anna jähtyä hetken verran, jonka jälkeen irrottele lihat luista ja paloittele.

(Oliivi)öljyä
Voita
1 iso sipuli
2-3 rkl vehnäjauhoja 
2 dl vettä
Mustapippuria
1 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahilloa/hyytelöä
1 rkl sinihomejuustoa murustettuna
1 rkl konjakkia (käytin Meukow VSOP:ta, kun sitä meidän hyllyssä muutenkin oli)

Kuullota kuutioimasi sipuli öljyssä padassa. Tämän jälkeen lisää voita ja sen sulettua sekoita vehnäjauhot joukkoon. Lisää vesi ja mustapippuria myllystä (+ halutessasi suolaa). Keitä seosta, kunnes se sakenee. Lisää joukkoon kuohukerma ja keitä viitisen minuuttia lähes koko ajan sekoittaen. Laita levy pienelle teholle ja lisää joukkoon paloittelemasi sorsanlihat, mustaherukkahilloa tai -hyytelöä, sinihomejuustomurut ja konjakki. Anna makujen sekottua keskenään haudutellen kastiketta välillä sekoittaen viitisen minuutin ajan.


Perunalohkot uunissa
Perunoita (2 / hlö)
(Oliivi)öljyä
Mustapippuria myllystä
Timjamia
(Voita)

Pese perunat ja leikkaa ne neljään osaan. Laita lohkot voideltuun vuokaan tai uunipellille. Voitele päältä öljyllä ja mausta mustapippurilla ja timjamilla. Voit laittaa päälle halutessasi vielä voinokareita. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.



Porkkana-sipulihöystö
Porkkanaa
Sipulia
(Oliivi)öljyä
Mustapippuria
Hunajaa

Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Laita ne voideltuun vuokaan ja valuta päälle hieman öljyä ja hunajaa. Pyöritä päälle vielä hieman mustapippuria myllystä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.


Tässäpä vielä kuva koko illallisesta:

 

Ruoan kaveriksi ostin Alkosta ranskalaista luomuviiniä, jota Alkon myyjä kerran aiemmin suositteli. Tämäkin on muovipulloviinejä, kuten aiempikin mainitsemani viini. Tästä pullosta saa vieläpä 40 senttiä panttia, koska se on litran pullo. Hinta ei ollut yhtään paha ja hyvän makuinen on kyllä, joten ei yhtään hassumpi suositus ollut myyjältä! :)

perjantai 8. lokakuuta 2010

Jauheliharisotto kesäkurpitsalla ja sinihomejuustolla höystettynä

1 pieni kesäkurpitsa tai puolikas isosta
2 valkosipulinkynttä
Mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
2 sipulia
300g jauhelihaa
1,25 dl riisiä
50g sinihomejuustoa muruina

Pilko kesäkurpitsa ja sipulit kuutioiksi. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, johon olet sekoittanut puristetut valkosipulinkynnet. Lisää hieman voita ja ruskista kesäkurpitsat nopeasti. Ota ainekset sivuun pannulta, ja kypsennä jauheliha pannulla. Lisää kesäkurpitsat ja sipulit ruskistetun jauhelihan joukkoon. Mausta seos pippurilla ja suolalla. Lisää myös keittämäsi riisit ja sinihomejuustomurut. Sekoita ainekset keskenään ja anna olla parin minuutin ajan levyllä, jonka jälkeen ruoka on valmista syötäväksi.

(Käytin ihan tavallista pitkäriisiä. Erillinen risottoon tarkoitettu riisi varmaan voisi olla optimaalisempaa tällaisiin ruokiin, mutta mulla ei sellaista ollut, kun en ole aiemmin mitään risoton tyyppisiä ruokia tehnyt.)

torstai 7. lokakuuta 2010

Bratwurst und Sauerkraut!

Oktoberfestin hengessä viime viikonloppuna piti toki käydä ruokaostoksilla Lidlissä ja ostoskoriin päätyi tottakai braatwurstia ja hapankaalta(Sauerkraut). Bratwurstit ruskistin pannulla voissa ja hapankaalta lämmitin levyllä kiehuvassa n. 1 desilitrassa vettä noin 5 minuutin ajan.

Puolivalmiit = helpot laskiaispullat

Okei, ei ehkä ole ihan vuodenaikaan parhaiten sopiva ruokapostaus. ;) Tein nämä oikeasti viime laskiaisena ja oli vain jäänyt kirjoittamatta tänne, joten laitanpa tämän nyt sitten.

Voisilmäpullia kaupan pakasteesta (muutkin pullat käy - ostin näitä lähinnä siksi, että tavalliset "sokeri päällä" -pullat olivat loppuneet, mutta nämähän osoittautuivat kyllä todella herkullisiksi!)
Mansikkahilloa
Kermavaahtopursotetta

Paista pullat pussin ohjeen mukaan uunissa. Halkaise valmiit, hieman jäähtyneet pullat. Laita alemman puoliskon päälle lusikallinen mansikkahilloa ja pursota kermavaahtoa päälle. Laita vielä pullan "kansi" päälle ja tarjoile.

Lohifilee savustuspussissa uunissa

Löysin koneeltani ruokakuvia, joista mulla on ihan jäänyt kirjoittamatta tänne. Niinpä yritän nyt korjata tilanteen. Joskus tuossa keväällä pisti kaupassa silmään savustuspussit. Muistelen, että joskus ollessani pienempi meillä on niitä kotona testattu, ennen kuin hankittiin savustuspönttö. Lohifileiden vieläpä ollessa tarjouksessa mun oli pakko päästä testaamaan, että millaista lohta noissa pusseissa tuleekaan. Miehelle ainakin maistui hyvin ja ihan hyvää se minustakin oli, vaikka täytyy myöntää, etteihän tällaiset pussisavustukset oikeaan savustukseen verrattavissa kuitenkaan ole.

Lohifilee savustuspussissa uunissa

1 kg Norjan lohta fileenä
Savu-savustuspussi kalalle uuniin
Hunajaa
Suolaa


Ohjeet löytyivät savustuspussin kyljestä. :) Kalan tarjoilin vihannesten, perunamuusin ja tilli-kermaviilikastikkeen kera.

Lämpimät voileivät

Eilen illalla piti saada jotain helppoa ja nopeaa syötävää tehtyä agilityn jälkeen. Niinpä päätin laittaa uunin päälle ja tehdä pellille voileipiä.

Täysjyväpaahtoleipäpaloja
Tulista sinappia
Korppukinkkua ja meetwurstia
Paprikaa
Juustoa
Oliiviöljyä
Valkosipulinkynsiä (käytin 1 kynsi per hlö)
Mustapippuria myllystä
Oreganoa

Laita pellille leivinpaperin päälle tarvittava määrä paahtoleipäpaloja. Levitä niiden päälle sinappia. Laita päälle korppukinkku- ja meetwurstipalat. Leikkaa paprika viipaleiksi ja laita paprikaviipale kunkin leivän päälle. Viipaloi juustoa ja laita sitä leipien päälle. Paista leipiä uunissa 200 asteessa, kunnes juuston pintaan tulee hieman väriä.

Leipien ollessa uunissa purista valkosipulinkynnet kuppiin ja laita sekaan hieman (oliivi)öljyä. Levitä valkosipuliöljyseosta valmiiden leipien päälle ja mausta lisäksi vielä mustapippurilla ja oreganolla.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Jauheliha-sienikastike tomaattisille tortilloille

Ostin kaupasta testiin Pirkan tomaattisia tortillankuoria. Aiemmin ollaan testattu chiliversiota näistä ja tomaattisten kuorien tapaan myös ne olivat kivaa vaihtelua tavallisiin suht mauttomiin tortillankuoriin. Sieniä en ole aiemmin hoksannut tortillojen täytteeseen laittaa, mutta nehän sopivat sinne todella hyvin!

400g jauhelihaa
2 sipulia
100g herkkusieniä
Pirkka taco-mausteseospussi
2 tomaattia
10 cm pala kurkkua
0,5 dl pakastemaissia
Lisukkeeksi:
Salsa-kastiketta (kuvan pullo on Lidlistä)
American-dippiseos kermaviiliin sekoitettuna

Laita jauheliha ja pilkotut sipulit kuumennetulle pannulle ja kypsennä, kunnes jauheliha on ruskistunut. Lisää kuutioidut herkkusienet. Paista keskilämmöllä muutaman minuutin ajan välillä sekoittaen. Lisää taco-mausteseos ja sekoita. Lisää pilkotut tomaatit, kurkut sekä sulatetut pakastemaissinjyvät. Sekoittele pannulle pienellä lämmöllä hetken aikaa. Tarjoile salsa- ja dippikastikkeiden sekä tortillakuorten kanssa.


Mansikkainen rahkasmoothie

Meinasi kiireessä jäädä syömättä nyt päivällä, niin tein itselle lounaaksi/välipalaksi smoothien. Eiköhän sillä jaksa seuraavaan ruokaan asti.. Käytin sokeria aika vähän, joten sen määrää kannattaa lisätä, jos haluaa makeampaa.

Rahkasmoothie (n. 5 dl)
½ prk rahkaa
1,5 dl mansikoita
1 banaani
1,5 dl rasvatonta maitoa
1 rkl sokeria
½ rkl vehnäleseitä

Sekoita ainekset keskenään tehosekoittimessa.



Maitoa ei kannata koko määrää laittaa heti kerralla, vaan lisätä pikku hiljaa, niin samalla näkee, että mikä on omaan makuun sopiva määrä sitä. Näillä määrillä tulee aika paksua smoothieta, mutta tokihan esim. banaanin koko vaikuttaa asiaan. :)

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Tomaattinen pekoni-papukastike & pastaa

Päivän ruokaan pääsivät jääkaapista löytyneet jämät, joita höystettiin säilykkeillä.

1 pkt pekonia
50 g kinkkusuikaleita
Puolikas paprika
1 prk kidney-papuja
1½-2 rkl vehnäjauhoja
1 tlk chilimaustettua paseerattua tomaattia
2 tl oreganoa
1 tl valkosipulijauhetta
Hieman mustapippuria myllystä
0,5 dl vettä
n. 70 g maustamatonta tuorejuustoa tai sulatejuustoa

Leikkaa pekoni kuutioiksi ja ruskista ne kevyesti pannulla. Laita kinkkusuikaleet ja paprikakuutiot pannulle ja kypsennä pari minuuttia. Lisää valutetut pavut. Lisää jauhot ja sekoita. Sekoita näiden joukkoon paseeratut tomaatit (tomaattimurskakin käy hyvin!) sekä mausteet vesi ja tuore/sulatejuusto. Hauduta pienellä lämmöllä noin 15 minuutin ajan välillä sekoittaen. Lisukkeeksi sopii esim. pasta tai riisi.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Mansikka-tuorejuustokakku valkosuklaapäällysteellä

Pohja:
Domino-keksiä
Pehmennyttä margariinia

Täyte:
Sulatettuja mansikoita pakasteesta (n. 3dl)
2 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
7 liivatelehteä
0,5 dl mansikkamehua
1 pkt tuorejuustoa

Päällyste:
200 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria

Murenna keksit ja sekoita ne pehmitetyn margariinin kanssa. (Margariinin sulattamalla pääsisi varmaan helpommalla tai käyttämällä juoksevaa margariinia, jota yleensä käytän näihin.) Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle.

Sulata pakastemansikat. Soseuta ne tehosekoittimessa ja sekoita joukkoon myös sokeri ja tuorejuusto. Vatkaa kermavaahto eri astiassa ja sekoita mansikka-sokeri-tuorejuustoseos vaahtoutuneeseen kermaan. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Kuumenna mehu ja sekoita siihen pehmenneet liivatelehdet yksi kerrallaan. Kun mehu-liivateseos on tasaista, sekoita se täytteen seokseen ja kaada irtopohjavuokaan pohjan päälle. Laita pakastimeen (tai jääkaappiin jos on enemmän aikaa) jähmettymään.

Päällyskerros kakkuun tehdään vasta, kun mansikkatuorejuustokerros on jähmettynyt. Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa pienellä teholla välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sulatettu valkosuklaa ja sokeri sen sekaan. Levitä seos irtopohjavuoassa olevan kakun mansikkatuorejuustokerroksen päälle. Anna jähmettyä kylmässä, ja ota irtopohjavuoan reunat irti vasta kakun jähmetyttyä.

Koristeluun en jaksanut panostaa tällä kertaa, kokeilussa oli lähinnä mansikan ja valkosuklaan yhdistäminen samaan kakkuun. :)

Suolainen piirakka kauraisella pohjalla

Innostuin taas tekemään suolaista piirakkaa illaksi, kun jääkaapista löytyi sopivat tarvikkeet ja olen halunnut jo jonkin aikaa kokeilla tehdä kauraisen version piirakkapohjasta. Pohjan ohjeet löytyvät aiemmista kirjoituksista tunnisteella Suolaiset tarjottavat. Ainekset olivat tällä kertaa seuraavat:

100 g leivontamargariinia
½ prk maitorahkaa
0,75 dl kaurahiutaleita
1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Piirakan täytteeseen pääsivät tänään mukaan hieman ruskistetut pekonikuutiot, kinkkusuikaleet, paprikakuutiot ja persilja.