keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Lohi-katkarapulaatikko

200 g lohta
200 g perunasipulisekoitusta
50 g pakastekatkarapuja
75 g omena-piparjuurituorejuustoa
1 dl ruokakermaa
2,5 dl maitoa
chili explosion –mausteseosta (sis. mm. pippuria, chiliä ja suolaa)
Korppujauhoja

Paloittele lohifilee. Voitele vuoka ja sekoita ainekset siihen. Sulata tuorejuusto miedolla lämmöllä kattilassa ja sekoita nesteet ja mausteet siihen. Kaada muiden ainesten päälle ja ripottele vielä päälle hieman korppujauhoja. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 45 minuutin ajan.

Kala-katkarapukeitto valkoviinillä maustettuna


 500 g lohta
100 g pakastekatkarapuja
6 isoa (kiinteää) perunaa
3 porkkanaa
2 sipulia
8 dl vettä
2 dl valkoviiniä
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
1 tl timjamia
2 kalaliemikuutiota
(lopussa voit lisätä halutessasi tilliä)
2,5 dl ruokakermaa

Kuori ja pilko porkkanat, perunat ja sipuli. Laita ne, vesi, valkoviini ja mausteet isoon kattilaan. Keitä kohtalaisella lämmöllä liedellä, kunnes perunat ovat kypsiä. Sitten lisää kalat ja katkaravut joukkoon. Kun kalat ovat kypsiä, lisää ruokakerma ja ota pois levyltä, kun neste kiehahtaa. Tarjoile heti.

Laitoin tuon suunnittelemani ruokakerman sijasta sen pitempään ajattelematta jääkaapista käteen sattuneen joululta jääneen kuohukerman, ja se oli ehkä vähän turhan rasvainen keiton nesteeseen minun makuuni. Mies tosin kyllä totesi, että taisi olla parasta lohikeittoa, mitä hän on syönyt.

Valkoviinin voi halutessaan korvata vedellä. Minun mielestä se tosin toi tosi hyvän maun liemeen, joten suosittelen kokeilemaan!

tiistai 27. joulukuuta 2011

Lasagne punaviinipohjaisella tomaattikastikkeella

Lasagnelevyjä
Tomaattikastike
400 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
500 g tomaattimurskaa
valkopippuria
½-1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
3 tl basilikaa
2 dl punaviiniä
1 dl vettä

Juustokastike
2 dl mozzarella-emmental-juustoraastetta(Pirkka)
1 rkl vehnäjauhoja
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 tl oreganoa
mustapippuria
8 dl maitoa

Päälle
1 dl mozzarella-emmental-juustoraastetta

Tomaattikastike: Ruskista jauheliha pannulla. Lisää pilkotut sipulit jauhelihan joukkoon. Pilko porkkana ihan pieneksi paloiksi tai raasta ja lisää kastikkeeseen. Mausta seos. Lisää tomaattimurska ja nesteet. Kiehuta hiljakseen seosta hieman kasaan.
Juustokastike: Sulata tuorejuusto kattilassa. Lisää maito ja vehnäjauhot. Kun seos kiehahtaa, lisää juustoraaste ja mausteet.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Laita pohjalle ensiksi jauhelihakastiketta ja tämän jälkeen kerros lasagnelevyjä. Laita päälle kerros jauhelihakastiketta ja tämän päälle kerros juustokastiketta. Sitten tuleekin uusi kerros lasagnelevyjä, ja sama kierto jatkuu, kunnes kastikkeet loppuvat tai vuokaan ei enää mahdu. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40-45 minuutin ajan.


Pahoittelen karseaa ruokakuvaa. Lasagne on mun mielestä ehkä vaikein ruoka saada yhtään järkevän näköistä kuvaa.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Viskisinappi

Nyt täytyy kyllä palata pienen blogihiljaisuuden jälkeen! Tänä vuonna vietämme ensimmäistä kertaa keskenämme, joten lähipäivinä on luvassa postauksia jouluruoista. Tänään tein valmiiksi viskisinappia kinkulle kaveriksi. Ohjeeksi muuttelin vain hieman viime vuonna tekemääni konjakkisinappia.


n. 50g Colman's-sinappijauhetta
0,75 dl sokeria
2,5 dl kuohukermaa
2 rkl pippurista oliiviöljyä
3 tl omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
2 rkl viskiä

Sekoita ainekset keskenään kattilassa. Kiehuta seos miedolla lämmöllä hyvin sekoittaen, jotta se ei pala pohjaan. Laita sinappi lämmitettyihin lasipurkkeihin, laita kannet päälle ja laita purkit jääkaappiin.