keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Sieni-punaviinikastike lapasorsasta

Taitaa olla jo aika herätellä blogia noin vuoden mittaiselta tauolta. Jahtikauden myötä pakastimestakin löytyy monenlaista riistaherkkua kokkailtavaksi. Tällaista illallista tein lauantaina.


Sieni-punaviinikastike lapasorsasta

1 lapasorsa (mulla tämä panoi 228g luinensa)
75 g pekonia
150 g sieniä (herkkusieniä + kanttarelleja)
2 sipulia (kelta- tai punasipulia, mulla oli jääkaapissa vain punasipulia)

mustapippuria
timjamia
1 rkl puolukoita

2,5 rkl ruskea kastike -jauhetta
1 dl punaviiniä

1 dl vettä
1 dl ruokakermaa

Erottele lihat lapasorsasta ja pilko myös rinnat paloiksi. (Vaihtoehtoisesti tähän voisi käyttää useammasta linnusta muut kuin rintapalat, mikäli ne on erotellut rinnoista. Itse olen sen tällä kaudella useamman linnun kanssa tehnyt, mutten tämän... Ja lihaksihan tähän toki sopii muukin riistalintu tai jänis.)

Ruskista riistalinnun palat nopeasti rasvassa ja siirrä eri astiaan odottamaan.

Jatka kastikkeen tekoa samalla pannulla/padalla, millä ruskistit lintupalat. Ruskista paloiksi pilkottu pekoni ja pienennä tämän jälkeen levyä ja kypsytä siinä pilkotut sipulit ja sienet. Kun sipulit ovat sopivan kuullottuneita, lisää mausteet. Sekoita nesteet ja ruskea kastike -jauhe keskenään ja kaada muiden ainesten sekaan. Kypsennä sekoittaen, kunnes kastike on sopivasti paksuuntunut. Lisää sitten riistalinnun palat sekaan. Kypsennä miedolla/keskilämmöllä, kunnes lintu on kypsynyt mediumiksi/lähes kypsäksi makusi mukaan. Tässä asiassa suosittelen käyttämään ihan veistä testaamiseen, että kypsyys on varmasti sopiva. Alun ruskistuksessahan lihapalat ovat kuitenkin jo kypsyneet jonkin verran, joten kauaa niiden ei tarvitse tässä vaiheessa enää todellakaan pannulla olla.

Kaveriksi riistakastikkeelle tein perunamuusin puikulaperunoista ja keitin porkkanoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti