lauantai 9. lokakuuta 2010

Sorsaa kermakastikkeessa (telkkä ja tukkasotka) - lisukkeina perunalohkot ja porkkana-sipulihöystö uunissa

Tämän vuoden sorsastuskaudella on tullut sen verran enemmän saalista kuin aiemmin, että nyt vihdoin pääsee testailemaan enemmän eri kokkailuja sorsasta. Tänään ajattelin mennä suht perinteisellä linjalla ja tehdä sorsaa kermakastikkeessa. Tosin sorsakastikkeeseen lorahti mukaan myös konjakkia, joka ei ehkä kaikkein perinteisimpiin aineksiin kuulu. Täytyy myöntää, että tykkäsin tästä ruoasta kovasti ja miehellekin maistui. :)

Ennen ruoanvalmistusta kurkin erilaisia sorsaohjeista netistä. En kuitenkaan ole sellainen ihminen, että osaisin tehdä mitään suoraa minkään ohjeen mukaan, vaan kurkin ohjeista lähinnä ideoita aineksista, jotka mihinkin ruokalajiin voisivat sopia ja sävellän sitten jotain omasta päästäni. ;)

Perunoiksi halusin kokeilla jotain vähän erilaista kuin yleensä olen tehnyt. Mitään ruokakermassa uunissa kypsytettävää en viitsinyt tehdä, kun sorsa kuitenkin "ui" kastikkeessa. Päätinpä siten pestä perunat ja leikata neljään osaan lohkoiksi vuokaan ja maustaa ne ruokaan sopivasti. Lisukkeeksi tein vielä porkkana-sipulihöystöä. Tästä ohjeesta riitti sopivasti syötävää kahdelle hengelle.

Sorsaa kermakastikkeessa

2 sorsaa (käytin ruokaan yhden telkän ja yhden tukkasotkan)
1 litra maitoa

Ota nyljetyt sorsat sulamaan pakasteesta kaksi päivää ennen ruoanlaittoa. Ota sorsat pusseistaan (tai missä ovatkaan) pois vuorokautta ennen ruoanlaittoa, laita ne kattilaan ja kaada sorsien päälle maitoa. Laita kattilaan kansi päälle ja anna olla noin vuorokauden verran jääkaapissa.

Ota sorsat pois jääkaapista tunti-pari ennen ruoanlaittoa. Ota ne pois maidosta ja huuhdo nopeasti kylmässä vedessä. Laita ritilälle odottamaan ruoanlaittoa ylimääräisen nesteen valuessa pois.

Voita
Mustapippuria, suolaa, laakerinlehti
Vettä

Ruskista sorsien pinta voissa padassa.


Laita sorsien pintaan mustapippuria ja suolaa. Laita pataan vettä siten, että se ulottuu vajaaseen puoliväliin sorsia. Lisää laakerinlehti veden joukkoon.


Keitä sorsia vedessä padan kannen alla, kunnes liha irtoaa luista. Ota sorsat pois vedestä tämän jälkeen ja anna jähtyä hetken verran, jonka jälkeen irrottele lihat luista ja paloittele.

(Oliivi)öljyä
Voita
1 iso sipuli
2-3 rkl vehnäjauhoja 
2 dl vettä
Mustapippuria
1 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahilloa/hyytelöä
1 rkl sinihomejuustoa murustettuna
1 rkl konjakkia (käytin Meukow VSOP:ta, kun sitä meidän hyllyssä muutenkin oli)

Kuullota kuutioimasi sipuli öljyssä padassa. Tämän jälkeen lisää voita ja sen sulettua sekoita vehnäjauhot joukkoon. Lisää vesi ja mustapippuria myllystä (+ halutessasi suolaa). Keitä seosta, kunnes se sakenee. Lisää joukkoon kuohukerma ja keitä viitisen minuuttia lähes koko ajan sekoittaen. Laita levy pienelle teholle ja lisää joukkoon paloittelemasi sorsanlihat, mustaherukkahilloa tai -hyytelöä, sinihomejuustomurut ja konjakki. Anna makujen sekottua keskenään haudutellen kastiketta välillä sekoittaen viitisen minuutin ajan.


Perunalohkot uunissa
Perunoita (2 / hlö)
(Oliivi)öljyä
Mustapippuria myllystä
Timjamia
(Voita)

Pese perunat ja leikkaa ne neljään osaan. Laita lohkot voideltuun vuokaan tai uunipellille. Voitele päältä öljyllä ja mausta mustapippurilla ja timjamilla. Voit laittaa päälle halutessasi vielä voinokareita. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.



Porkkana-sipulihöystö
Porkkanaa
Sipulia
(Oliivi)öljyä
Mustapippuria
Hunajaa

Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Laita ne voideltuun vuokaan ja valuta päälle hieman öljyä ja hunajaa. Pyöritä päälle vielä hieman mustapippuria myllystä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.


Tässäpä vielä kuva koko illallisesta:

 

Ruoan kaveriksi ostin Alkosta ranskalaista luomuviiniä, jota Alkon myyjä kerran aiemmin suositteli. Tämäkin on muovipulloviinejä, kuten aiempikin mainitsemani viini. Tästä pullosta saa vieläpä 40 senttiä panttia, koska se on litran pullo. Hinta ei ollut yhtään paha ja hyvän makuinen on kyllä, joten ei yhtään hassumpi suositus ollut myyjältä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti