lauantai 5. helmikuuta 2011

Pekoniin käärityt kantarelli-sipulitäytteiset sorsanyytit & bataattimuusi

Tästä reseptistä tulee ruokaa kahdelle. Käyttämäni heinäsorsan sijasta tähän sopisi mielestä mikä vain muukin puolisukeltaja tai sitten metsäkanalintu. Ja toki sienenäkin voisi käyttää ihan hyvin jotain muuta sientä sen mukaan, mitä on saatavilla. Riistalinnun lisukkeeksi halusin tällä kertaa jotain mulle uutta ja erilaista. Kaupassa sitten mulla tuli mieleen, että olen monesti nähnyt jossain 'hienoissa' menu-listoissa bataattilisukkeita. Kun en koskaan ennen ole kyseistä juuresta maistanut, uteliaisuuteni heräsi ja päätin nyt kokeilla sitä!


Sorsanyytit

1 pkt pekonia (n. 10? viipaletta)
Fileet yhdestä heinäsorsasta
½ sipuli
0,5-1 dl kantarellejä pieneksi pilkottuna
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
1 tl rosmariinia
½ paahtoleipäviipale

Levitä pekoniviipaleet riviin foliopalan päälle. Laita sorsafileet 2 cm päähän pekonien toisesta päästä. Tässä vaiheessa kuullota oliiviöljyssä kattilassa pienellä lämmöllä pieneksi pilkotut sipuli ja sienet. Lisää mausteet niiden sekaan. Kun sipulit ovat kuullottuneet, murusta vielä joukkoon paahtoleipää. Sekoittele vielä hetken verran. Levitä seos sorsafileiden päälle. Kääri pekonit rullalle aloittaen sielä päästä, missä sorsafileet ovat lähempänä reunaa. Tarkoituksena on, että sorsafileet täytteensä kera jäävät siis pekonin vuoraamaksi. Leikkaa valmis pötkylä neljään osaan. Ruskista ne pikaisesti isolla lämmöllä joka puolelta pannulla rasvassa siten, että pekoni saa väriä. Laita nyytit voideltuun vuokaan ja lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan sorsanfileetä. Kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää 60 astetta. 

Sorsanyyteistä tuli kyllä hyviä, paistomittarin tökkääminen ohuessa fileessä on toki taitolaji tai sitten ihan vaan sattumaa, mutta kokeilemalla ainakin varmistuu, jos jäi epävarmaksi, että olikohan se tikku oikeassa kohtaa...Leipäviipaleen idea mulla oli, että se jollain tapaa kiinteyttäisi tuota nyytin sisään tulevaa täytettä "kokoon", mutta en tiedä, oliko sillä mitään vaikutusta. Kokeilunarvoinen juttu voisi olla jättää leipäviipale pois ja sekoittaa kuullotetut sienet ja sipulit pehmitettyyn sulatejuustoon tai laittaa pelkästään jotain juustoa nyyttien sisään. Esimerkiksi sinihomejuusto voisi toimia hyvin!

Bataattimuusi

1 bataatti
1 rkl voita
(Ripaus suolaa)
Maitoa
(Kuohukermaa)

Kuori ja pilko bataatti paloiksi. Laita palat kattilaan ja kaada niiden päälle vettä siten, että ne peittyvät. Keitä, kunnes palat ovat kypsiä. Kaada vesi pois ja soseuta palat sähkövatkaimella. Lisää joukkoon voita (,halutessasi suolaa) ja sen verran maitoa, että seoksesta tulee sopivan paksuista muusiksi. Halutessasi voit korvata osan maidosta kuohukermalla.


Bataatti oli mukava uusi tuttavuus, jota tulee varmasti ostettua toistekin. (Pitäisi enemmänkin testailla juureksia, vihanneksia ja muitakin ruoka-aineksia, mitä ei ole koskaan vaan tullut ostettua.) Yksinkertaisessa muusimuodossa bataatti sopi mielestäni hyvin sorsanyyteille. Lisäksi tein ruoalle kastiketta oikaisten valmiskastikkeen kautta: ruskeaa kastiketta jauheesta maitoon ja veteen tehtynä sekä sekään loraus punaviiniä.

Ruoan kanssa nautittiin eräältä kaverilta lahjaksi saatua viiniä. Oikean hyvä, riistalle sopiva viini argentiinalainen Don David oli kyllä, mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, viinipullon korkki sattui tällä kertaa olemaan aika tiukassa. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti