tiistai 1. helmikuuta 2011

Koppelopihvit

Viime viikonloppuna sain riistalinnusta tehdyt pihvit onnistumaan aivan täydellisesti. kahteen kertaan. Kypsennyksen avain taitaakin siten olla suhteellisen matala uunilämpötila. Fileiden verhoilu pekoniin auttaa niitä kuivumasta uunissa. Varmasti sen voisi muutenkin hoitaa, mutta tämä ainakin on helppo ja toimiva tapa. Tämä sama ohje toimii varmasti aika lailla mille vaan riistalihalle. Kypsennysaika toki riippuu paksuudesta, enkä suoranaista aikaa tähän laittanutkaan, sillä se riippuu kuitenkin niin monesta asiasta ja sen sijaan kannattaa tuijottaa lihalämpömittaria.

Tarvitset:
Metsonfileetä (1/syöjä)
Pekoniviipaleita (2/fileepala)
Mustapippuria
Voita
Ruskista pekoniviipaleet pannulla, jonka jälkeen ruskista metsonfileet pikaisesti pannulla pekoneista tulleessa rasvassa. Riistafileiden on tarkoitus vain saada väriä pintaansa tässä vaiheessa, eikä niitä ole tarkoitus jäädä tässä vaiheessa kypsentämään pannulle. Pyöritä myllystä mustapippuria metsonfileiden päälle makusi mukaan. Suolaakin voi lisätä, jos siltä tuntuu, mutta omaan makuuni pekoneista tulee jo sen verran suolaa noihin, etten sitä erikseen lisännyt.

Voitele vuoka. Kääri metsonfileet pekoneihin ja laita yhteen metsonfileeseen lihalämpömittari. Lihalämpömittarin kanssa kannattaa olla tarkkana, että sen todellakin työntää fileen keskelle ja paksuimpaan kohtaan, jotta lämpötila saadaan mitattua oikeasta kohtaa.

Laita vuoka 125-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes lihalämpömittari näyttää 50 C. Nosta vuoka siis tässä vaiheessa pois uunista ja laita päälle foliota ja anna lihan vetäytyä kymmenisen minuuttia. Tarkista tässä vaiheessa lämpötila, jonka pitäisi olla noussut kymmenisen astetta eli 60 asteeseen. Tällä tavoin liha on todella mureaa mediumia. Jos haluaa aavistuksen verran kypsemmän lopputuloksen, liha kannattaa ottaa uunista sen ollessa 55-asteista ja tarjoilla 65-asteisena vetäytymisen jälkeen. Itse en tuota lämpimämmäksi riistalintua kypsentäisi, sillä sen maku on "helppo" pilata ylikypsennyksellä.

Tuon vetäytymisajan aikanahan muuten ehtii sopivasti tehdä kastikkeen ruoalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti