torstai 30. syyskuuta 2010

Vehnä-kaurasämpylät

Leivon itse leipää aika kausittain innostuksen mukaan. Nyt olen jo pitemmän aikaa suunnitellut, että alkaisin taas tekemään jonkin aikaa itse leivät, enkä ostaisi sitä kaupasta ollenkaan, ja tänään vihdoin sain aikaiseksi aloittaa tämän projektin! Eihän sämpylöidenkään teko kuitenkaan niin hirveästi aikaa vie ja itse tehty leipä on minusta niin paljon parempaa kuin kaupan. :) Perussämpylätaikinastakin saa lukemattoman monenlaisia variaatioita vähän aineksia vaihdellen.

Hiivanahan voi ihan yhtä hyvin käyttää joko tuorehiivaa tai kuivahiivaa. Itse suosin kuivahiivaa säilyvyytensä takia(, minkä lisäksi en yhtään tykkää siitä hiivan hajusta, joka jää käsiin jo tuorehiivapakettiin koskiessakin. :D)

Vehnä-kaurasämpylät (24 kpl)

5 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
6 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa

0,5 dl vehnäleseitä
1 dl kaurahiutaleita
4,5 dl Rainbow-sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi n. 42-asteiseksi ja sekoita siihen suola ja hunaja. Laita eri kuppiin vehnäjauhoja, joiden sekaan sekoita kuivahiiva. Sekoita tämä seos vesi-suola-hunajaseokseen. Lisää vehnäleseet ja kaurahiutaleet samalla taikinaa sekoittaen. Lisää hiljakseen sämpyläjauhot ja viimeisenä öljy. Vaivaa taikinaa kunnolla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan peitettynä. Kun taikina on turvonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa sitä vielä ja jaa se 24 palaseen, jotka pyörittelet sämpylöiksi. Laita ne pellille liinan alle kohoamaan vielä hetkeksi. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10-15 min ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti